Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako správne kompostovať

rss

V minulom článku sme si priblížili, ako si vybudovať jednoduché kompostovisko. Teraz sa pozrieme bližšie na samotné kompostovanie – ako na to, aby kompostovací proces prebehol správne.

Čo možno kompostovať

Do kompostoviska môžete dávať akýkoľvek bio odpad z kuchyne (okrem mliečnych výrobkov, kostí a mäsa), pokiaľ neprišiel do kontaktu s chemickými prostriedkami napr. na umývanie riadu. Kompostovisko spracuje akýkoľvek záhradný odpad od vypletej buriny cez zhnité ovocie a zeleninu až po konáriky. Je potrebné, aby tento bio odpad bol nalámaný, nasekaný, rozdrvený v drviči záhradného odpadu alebo iným spôsobom rozdrobený. Do kompostoviska môžete dávať hnoj a trus domácich zvierat (nie však od mäsožravcov ako je pes, mačka a pod.). Do kompostoviska sú vhodné aj drevené piliny, popol, perie a iné biologicky rozložiteľné materiály.

Ako na to

Základom úspechu je zmiešanie kompostovaných surovín. Nevytvárame teda zakaždým novú vrstvu iného druhu odpadu, ale premysleným rozmiešavaním mix rôznych materiálov. Zelený a mäkký záhradný odpad, kuchynský odpad a hnoj obsahujú veľa dusíka. Pri pridávaní do kompostu sa musia dôkladne rozmiešať s uhlíkatými materiálmi (slama, lístie, drevené piliny a drevná štiepka z drviča záhradného odpadu).

Problémom je, že nie vždy máme k dispozícii súčastne oba druhy kompostovacích surovín – dusíkaté aj uhlíkaté. Vytvorte si preto zásobu uhlíkatých materiálov mimo kompostoviska. V prípade potreby časť odoberiete, premiešate s dusíkatými materiálmi a až výsledný mix pridáte do kompostu.

Rozkladné procesy by mali už po pár dňoch v kope kompostu zvyšovať teplotu až na cca 50 stupňov Celzia. To zničí semená burín a choroboplodné zárobky v kompostovanej mase. Keď po niekoľkých týždňoch teplota poklesne, je potrebné kompost prekopať aby sa znova spustil rozkladný proces. Proces rozkladu podporíte aj pridaním zeminy (max. 10% z celkového objemu kompostovanej hmoty). Ak sa vám teplotu vôbec nepodarí zvýšiť, je pravdepodobne je príčinou príliš malý objem bio odpadu, kompostovaná hmota je príliš suchá alebo neobsahuje dostatok dusíkatých materiálov.

Kompostovací proces si vyžaduje prítomnosť mikroorganizmov, dostatočný prísun vzduch, správnu teplotu a vlhkosť. Vlhkosť skontrolujete jednoducho – stlačte v dlani hrudku kompostu. Ak vám pomedzi prsty vytečie viac ako pár kvapiek vody, je kompost príliš vlhký a musíte do kompostoviska primiešať savé materiály, napríklad suché drevené hobliny. Ak sa hrudka rozsýpa, je kompost príliš suchý, treba ho navlhčiť a prekopať.

A kompost je hotový :)

Proces premeny mixu bio odpadu na kompost trvá 3 až 6 mesiacov. Vyzretý kompost je hnedej farby, nezapácha, má príjemnú „lesnú“ vôňu, je tvorený drobnými hrudkami. Hotový kompost pridávame podľa potreby do záhrady, alebo k rastlinám pri výsadbe jednoduchým rozsypaním a plytkým zapravením do zeme (cca 2 litre kompostu na m2). Ak sa z nejakého dôvodu potrebujete predčasne zbaviť nevyzretého kompostu, stačí ho na jeseň roztrúsiť po záhrade.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz