Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vypestovať medvedí cesnak?

rss

V našom predchádzajúcom článku sme vám čo-to prezradili o skvelom medveďom cesnaku a jeho silných zdravotných účinkoch. Problémom však je, kde ho nájsť a nazbierať. Ak sa vám nechce brázdiť lesmi a hľadať ho podľa typickej vône, prinášame vám pohodlnejšie riešenie. Vypestujte si ho doma vo vlastnej záhradke!

Rozmnožovanie

Rozmnožovať sa dá dvomi spôsobmi – semienkami alebo cibuľkami. Semienka saďte od októbra do marca, cibuľky od konca leta až do septembra. Miesto taktiež vyberajte šetrne – vyhovuje mu tieň, niekde blízko stromov či kríkov. Vyhovujú mu vlhšie pôdy, keďže prirodzeným prostredím sú preň lužné alebo vlhšie lesy. Má rád mierne kyslú pôdu, no aj tak sa o neho nemusíte nejako špeciálne starať, stačí mu dostatok vlhkej pôdy. Keď začne cesnak rásť, uvidíte zo zeme trčať zelené lístky, ktoré zhruba o dva mesiace vykvitnú do bielych kvietkov. Vtedy už cesnak nezbierajte ale nechajte ho odkvitnúť a zhniť.

Pozor na premnoženie

Cesnak celkovo nie je na pestovanie náročný, preto si dávajte pozor na premnoženie. Mohol by sa vám totiž po záhradke príliš rozrásť a zadusiť iné rastlinky. Aby vám však pekne rástol, nesaďte ho do pôdy, kde predtým rástla cibuľa. Cibuľa totiž potrebuje na rast podobné živiny ako cesnak. Budete si tak istý, že pôda obsahuje dostatok živín aj pre cesnak.

Čo s ním?

Už v predošlom článku sme vám ponúkli recept na pesto či tinktúru na rany. Výborný je aj len tak „obyčajne“ na maslovom chlebe. V teplej kuchyni ho môžete uvariť v podobe polievky. Na masle či oleji opražte cibuľku, potom pridajte na malé kúsky pokrájané zemiaky, zalejte vodou, posoľte a do mäkka uvarte. K uvareným zemiakom pridajte na drobno nakrájaný medvedí cesnak a rozmixujte na pyré. Pridajte smotanu, prevarte, ešte okoreňte čiernym korením alebo iným, podľa chuti, a môžete jesť. 

Cesnakové víno?

Okrem polievky sa z medvedieho cesnaku často vyrába aj víno. Netešte sa však, toto vínko sa pije skutočne len zdravotne. Dve šálky nadrobno nakrájaných listov zalejte v sklenej fľaške litrom bieleho vína. Vo vodnom kúpeli ho zahrejte na 50°C a zavretú zmes nechajte lúhovať dva týždne na svetlom mieste. Potom sceďte a zhruba po „panáku“ pite dvakrát denne nalačno. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz