Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si spraviť domáci jablkový cider?

rss

Od jablkového muštu je už len krok k jablkovému cideru. Cider je kvasený nízkoalkoholický (cca 2 až 8 %) nápoj vyrábaný z jablkového muštu známy v Stredomorí už najmenej 2000 rokov. Jeho domáca výroba je pomerne jednoduchá, nezaobídete sa však bez príslušného vybavenia.

Na výrobu cideru je podľa znalcov najvhodnejší mix jabĺk rôznych odrôd. Nemali by medzi nimi chýbať jablká neskorších horkotrpkých odrôd, obsahujúcich dostatok tanínov aj kyselín. V ideálnom prípade ich zberajte v štádiu zrelosti (nie však prezreté), a po zbere ich nechajte týždeň oddýchnuť pred spracovaním.

Na výrobu cideru budete potrebovať:

●      prvotriedne, zrelé jablká,

●      vínne kvasnice,

●      drvičku ovocia,

●      lis na ovocie,

●      hustomer,

●      demižóny,

●      fľaše na plnenie.

TIP: Kúpte si kompletnú súpravu na výrobu muštov a cideru obsahujúcu lis aj ďalšie príslušenstvo v jednom balení.

 

Aj na jablkový cider existujú rôzne recepty, odlišujúce sa technologickým postupom a použitými surovinami. Vybrali sme pre vás osvedčený recept na domáci cider s jednoduchým postupom, ktorý ľahko zvládnete.

Ako vyrobiť domáci jablkový cider:

1.     Bezchybné zrelé jablká mimoriadne dôkladne poumývajte, zbavte stopiek a jadrovníkov, nakrájajte a rozdrvte v drvičke ovocia.

2.    Drvenú jablkovú zmes zlisujte v lise na ovocie, aby ste z nich získali maximum jablkovej šťavy.

3.    Zmerajte hustotu šťavy hustomerom (kúpite už od niekoľko eur), ak je nameraná hustota nižšia ako 1,050, pridávajte pomaličky do šťavy kryštálový cukor a opakovane kontrolujte hustotu, kým nedosiahne stanovenú úroveň.

4.    Šťavu stočte do demižónov, prisypte trocha vínnych kvasníc a nechajte kvasiť niekoľko týždňov (doba kvasenia závisí od teploty, pri bežnej izbovej teplote to môžu byť asi 3 až 4 týždne).

5.    Nezabudnite asi po 2 týždňoch opatrne stočiť do čistých demižónov, aby ste kvasiaci sa cider zbavili usadenín.

6.     Vykvasený, od usadenín očistený cider opäť stočte do čistých demižónov a pridajte do každého demižóna disiričitan draselný (rozdrvenú tabletu, kúpite v drogérii = áno, je to konzervant E224, ničí vitamín B1 ale pomáha udržať obsah vitamínu C, podľa FDA má status bezpečnej látky, pre osobu s hmotnosťou 60 kg sa považuje za prijateľnú dávku max. 42 mg denne. Cca na 4,5 l cideru ide 1 tableta. Ak sú demižóny perfektne vydezinfikované (skúsení vinári vám poradia ako na to), môžete skúsiť spraviť cider aj bez prídavku disiričitanu draselného alebo s jeho menším množstvom.

7.     Nechajte cider zrieť najmenej 90 dní, pri zmeranej hustote 1,010 ho môžete stočiť do fliaš a nechajte ho ešte najmenej ďalších 90 dní zrieť.

Na vaše otázky a pripomienky sa tešíme v komentároch pod článkom alebo na našom Facebooku :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz