Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať karfiol (už od Januára)

rss

Karfiol je zdravý, vynikajúco chutí a v našich končinách sa mu darí. Vďaka širokému sortimentu skorých aj neskorých odrôd si môžete dopriať vlastný karfiol po väčšinu roka. Ako pestovať karfiol, a na čo si pritom dať pozor?

Karfiol (Brassica oleracea) je hlúbová zelenina tzv. I. trate. Pre skorú výsadbu ho možno siať do črepníkov už v januári (na predpestovanie sadeníc), dá sa účinne rýchliť v parenisku alebo vo fóliovníku. Najjednoduchší je výsev priamo na hriadky, cca od apríla na slnečné miesto. Prvá úroda môže prísť podľa termínu výsadby a spôsobu pestovania už koncom mája a v júni. Karfiol potrebuje vyteplenú hlinitú pôdu s dostatkom humusu a živín, vyhnojenú napríklad maštaľným hnojom. Jarné mrazíky cca okolo mínus päť stupňov Celzia ho môžu vážne poškodiť, resp. viesť k vyslepeniu – to znamená, že aj keď rastlina pekne vyrastie, nevytvorí sa jej v srdiečku ružica.

Karfiol je náročný na polievanie. Potrebuje pravidelnú a výdatnú zálievku, nikdy nesmie trpieť suchom. Aby mal karfiol napriek letným páľavám krásnu bielu ružicu, bývalo zvykom uväzovať mu listy aby na ružicu nesvietilo slnko. Moderné odrody to už väčšinou nepotrebujú. Dorastajúce ružice treba postupne zberať, pretože ak prerastú zrednú a idú do kvetu. Pri zbere karfiolu môžete dopriať zelené karfiolové listy hydine. Zvlášť sliepky ich doslova milujú, listy kapustovín sú pre ne cenným zdrojom vitamínov. Karfiol si „rozumie“ so zelerom, ale „nemá sa rád“ s fazuľou, jahodami či reďkovkou – nezabudnite na to pri vysádzaní alebo výseve rastlín.

Jeho najväčším nepriateľom je komárik plodomor kapustový (Contarinia nasturtii), ktorého na jar vyliahnuté jedince v máji kladú vajíčka priamo do budúcej karfiolovej ružice vajíčka. Vyliahnuté larvy spôsobia odumretie stredu rastlinky, takže aj keď je navonok všetko v poriadku a karfiol si buduje listy, v srdiečku karfiolu nenájdete žiadnu ružicu. Ďaľšie generácie škodcu (do roka 3 až 5 generácií) môžu napadnúť neskoršie úrody karfiolu. Bežne používaným riešením je májový chemický postrek insekticídom. Samozrejme ak uprednostňujete domácu záhradku bez postrekov, pokojne skúste postrek vynechať.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz