Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako odstrániť pesticídy z ovocia a zeleniny?

rss

Pesticídy máme na tanieri každý deň. Ovocie a zelenina z našich obchodov je počas svojho rastu a dozrievania mnohonásobne ošetrovaná pesticídmi, napríklad jablká sú často striekané až 15-krát. Pesticídy sa dostanú na povrch, ale aj do vnútra plodov. Čo s tým?

Pesticídy na povrchu ovocia a zeleniny

Koža a kôra rôznych druhov ovocia a zeleniny z obchodov obsahuje značnú dávku pesticídov, ale aj baktérií a iných choroboplodných zárodkov. Klasické rýchle premytie studenou či teplou vodou možno umyje plody od zvyškov zeminy, v žiadnom prípade však nepostačuje na pesticídy a mikroorganizmy. Práve pesticídy sú aj v malých množstvách mimoriadne nebezpečné. Pri nedostatočnom umytí ich pri krájaní ovocia ľahko nanesieme z kože či kôry do dužiny, a následne skonzumujeme.

Ako umyť pesticídy z kože a kôry ovocia a zeleniny?

Tajnou zbraňou je octový roztok. Nalejte do misky vodu, prilejte do nej biely ocot (podľa množstva vody cca štvrtinu až polovicu šálky) a zamiešajte (pozor na oči). Vložte do misky ovocie či zeleninu a nechajte cca 15 až 20 minút v octovom roztoku. Následne ovocie a zeleninu dôkladne umyte čistou vodou, a je to. Alternatívou je postriekať ovocie a zeleninu jednoduchým BIO postrekom. Vyrobíte si ho jednoduchým zmiešaním 3 dielov vody s 1 dielom octu. Naplňte zmes do čistého postrekovača (kúpte si výhradne na tento účel malý ručný postrekovač), ovocie a zeleninu dôkladne vystriekajte, nechajte postrek pôsobiť 15 až 20 minút a plody dôkladne umyte čistou vodou.

Na záver

Účinnosť octových roztokov a postrekov je podľa zahraničných zdrojov veľmi vysoká, často sa udáva až na úrovni 98%. Okrem toho takto ošetrené ovocie a zelenina dlhšie vydrží. Tento postup môže byť trocha nevhodný napríklad pre jahody, výborne sa však uplatní pri odstránení pesticídov z povrchu jabĺk, pomarančov, banánov… A čo s pesticídmi v dužine plodov? Tu, žiaľ, nepomôže nič, len namiesto nákupu zemiakov či jabĺk zo supermarketu uprednostniť plodiny z BIO fariem, od ekologických farmárov, domácich BIO pestovateľov, alebo z vlastnej záhradky. Skúste tiež hľadať v našej inzercii poctivých potravín.

 

Komentáre

Marian Paštéka 17.4.2015, 17:09
Už starý pán profesor Fridecký pri zavádzaní pesticídov do veľkovýroby povedal :"najlepší zín je motykazín".......... V záhrade pri výmerách zopár árov pesticídy nemajú čo hľadať ! Hoci ja som vyrástol v tzv.:"socialistickej veľkovýrobe" použitiu chémie v záhrade sa maximálne vyhýbam . Ovocné stromky striekam jeden krát v zime a aj to iba Kuprikolom. V zelenine je to trochu horšie , ale aj tak sa to snažím minimalizovať . Striekam iba zemiaky proti mandelinke a kapustoviny . Tam žiaľ zatiaľ neovládam ochranu bez chémie. Akonáhle sa oteplí , tak vošky , skočky , molice a strapky útočia stále . Praktizujem to tak , že aspoň posledný mesiac pred zberom už žiadna chémia . Tento rok chcem prvý krát skúsiť pestovať kapustoviny pod netkanou textíliou . Uvidíme čo sa podarí...........

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz