Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako na chov perličiek

rss

Perličky – hrabavá hydina, ktorá by nemala chýbať na žiadnom gazdovskom dvore. Dospelá perlička má hmotnosť okolo 2 kg, je teda veľkosťou porovnateľná s ľahšími plemenami sliepok. Dôvodom pre chov perličiek nie je len ich vynikajúce mäso, perličky tiež znášajú chutné a trvanlivé vajíčka s vysokým obsahom vitamínov.

Pastva

Ako každá hydina, aj perličky milujú voľnosť a pastvu. Sú mimoriadne užitočné v záhrade a v sade, pretože dokážu vyzbierať drobných škodcov aj semienka burín. Na rozdiel od sliepok nehrabú, takže narobia menej škody medzi zeleninovými hriadkami. Podobne ako sliepky však ochotne pooberajú :) ríbezle či paradajky. Ideálnu pastvu perličkám poskytne trávnatá záhrada alebo ovocný sad, kde často strávia celý deň, až do tmy. Je preto potrebné, aby pri návrate našli kurín osvetlený aspoň slabším svetlom, a mohli bezpečne vyskočiť na bidielka.

Chov perličiek

Perličku od perličiaka :) na pohľad po fyzickej stránke takmer neodlíšite, líšia sa viac-menej správaním a do istej miery držaním tela. Azda najrozšírenejšia u nás je perlička modrá. Pre chovný kŕdeľ potrebujete samčeka a niekoľko samičiek. Samičky znášajú od jari do jesene okolo 100 vajec, pri dobrej opatere a kondícii aj viac. Perličky sa pária v marci, ich nároky na kurín, hniezda a bidielka sú podobné ako u sliepok.

Odchov perlíčat

Perličky veľmi rady vajíčka zanášajú, ak si nájdu niekde vhodný úkryt. Pod perličku možno nasadiť 10 – 15 vajíčok. Perličky však nie sú príliš dobré kvočky. Preto sa zvyknú perličie vajíčka nasadiť skôr pod kvočku sliepku (20 – 25 vajíčok), alebo dokonca pod morku (až do 40 vajíčok). Perlíčatá sa vyliahnu po 28 dňoch. Starostlivosť o ne vrátane kŕmenia je podobná ako pri morkách. Sú náročnejšie na teplotu okolia ako kuriatka sliepok.

Pri odchove bez kvočky musíte naučiť perlíčatá piť a zobať. V prvých 2 týždňoch sa dosť zle orientujú, a teplota v odchovnom priestore nesmie klesnúť pod ideálnych 20 °C. Ďaľších niekoľko týždňov stačí 18 °C. Asi po týždni sa môžu na nejakých 10 až 20 minút zoznámiť s trávnatým výbehom. Nesmie však byť rosa a teplota musí byť aspoň 25 alebo 30 °C. Pobyt vonku môžete pri peknom počasí postupne predlžovať. Dospelé perličky sú odolné a samostatné. Výborne vychádzajú s morkami a môžu byť spolu aj ubytované v jednom morčíne

PS: nemýľte si perličky s prepelicami, sú to dva úplne odlišné druhy.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz