Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako liahnuť kuriatka v liahni

rss

Liahne a inkubátory pre kuriatka sú dobrými pomocníkmi: ak nemáte kvočku, potrebujete vyliahnuť viac kuriatok, alebo chcete kuriatka vyliahnuť na určitý termín. Úspešné liahnutie kuriatok v liahni má však tiež svoje pravidlá.

Dezinfekcia liahní a vajíčok

Liahne a inkubátory vytvárajú teplé a vlhké prostredie, teda v podstate ideálny priestor na množenie baktérií a plesní. Po každom liahnutí je preto dôležité inkubátor vydezinfikovať nedráždivým prípravkom ako je napríklad Dezisan Profi alebo Ivasan Farm (neobsahuje škodlivé chemikálie). Menej sa vie o tom, že môže byť užitočné vydezinfikovať aj samotné násadové vajíčka, napríklad hmlou Ivasanu. Zabráni to nebezpečnému zapliesneniu násadových vajec, ku ktorému inak môže dôjsť.

Umiestnenie a predvýhrev liahne / inkubátora

Kľúčom k úspešnému liahnutiu kuriatok je (okrem iného) správna teplota a vlhkosť v liahni. Teplota nesmie byť príliš vysoká (urýchlila by liahnutie, kuriatka by sa vyliahli predčasne) ani príliš nízka. Keď teplota v inkubátore dosiahne stanovený stupeň, vykurovacie teleso sa automaticky vypne, teplota začne pomaly klesať až na určitú teplotu, pri ktorej sa znova zapne. Kolísanie teplôt v inkubátore je podstatne vyššie ak používate staršie modely liahní. Pomôže umiestnenie liahní v miestnosti s izbovou teplotou. Moderné modely liahní s digitálnym termostatom sú pri udržiavaní správnej teploty podstatne presnejšie. V prostredí s izbovou teplotou majú liahne nižšiu spotrebu elektriny a menšie výkyvy teplôt ako v chladnejšom prostredí.

●      INFO: Správna inkubačná teplota na liahnutie kuriatok je okolo 39 °C, v rôznych zdrojoch nájdete aj medzi poprednými chovateľmi odlišné názory na presný rozsah správnych tzv. výstupných teplôt nastavených na inkubátore. Vždy sa riaďte údajmi uvedenými v návode k vašej liahni. Najmä pri starších typoch liahní sa ale nespoliehajte len na nastavenie teploty otočným kolieskom potenciometra alebo na údaje na displeji, teplotu príležitostne zmerajte aj manuálne. Rozhodujúca je teplota vo vajíčku. Na jej odhad slúži jednoduchý trik — odmerajte teplotu nad a pod vajíčkom, a vypočítajte si priemernú hodnotu. Teplota v miestnosti kde je liaheň by mala byť cca 20 °C.

Dôležité: Vyhrejte liaheň vopred — zapnite ohrev už 24 hodín pred umiestnením násadových vajíčok do liahne. Už 12 hodín pred vložením do liahne preneste násadové vajíčka do miestnosti s izbovou teplotou, aby sa predhriali (je to dôležité).

Vlhkosť vzduchu a otáčanie vajíčok

Vlhkosť vzduch v liahni treba udržiavať na potrebnej úrovni, používa sa na to nádržka s vodou priamo v liahni (pravidelne dopĺňať). Vajíčka sa v liahni musia otáčať — lepšie modely liahní to prevádzajú automaticky, pri lacnejších menších liahňach to budete musieť robiť manuálne, každé ráno a každý večer. Pri ručnom otáčaní si nezabudnite vopred tužkou označiť násadové vajíčka na každom konci inou značkou (kolieska, krížiky), aby ste sa počas obracania nepomýlili alebo na niektoré vajíčko nezabudli. V niektorých liahňach sú vajíčka uložené poležiačky, v iných na výšku. Vždy ich ale obracajte pomaličky, s citom. Prvých 24 hodín po vložení do inkubátora, ani posledné cca 3 dni v liahni sa neobracajú (niektorí chovatelia odporúčajú neobracať až posledných 5 dní)! Inkubačná doba kuriatok je cca 21 dní, takže pri správnej teplote a vlhkosti môžete očakávať liahnutie viac menej presne po 3 týždňoch.

Ak nemáte skúsenosti, poraďte sa so skúsenejším chovateľom

●      Renomovaný český chovateľ p. Jašek odporúča prvých 8 dní nastaviť výstupnú teplotu liahní na 39 °C a vlhkosť na 66 %.

●      Prvý deň vajíčka neotáčať, od druhého do šestnásteho dňa otáčať vajíčka dva krát denne, od sedemnásteho dňa už neotáčať.

●      Od 9. do 19. dňa prichádza na rad tzv. chladenie (krátke prevetranie otvorením liahne) = 9. až 11. deň na 8 minút, 12. až 15. deň na 10 minút, 16. a 17. deň na 12 minút a napokon 18. a 19. deň na 15 minút.

●      Od 10. dňa je dôležité jemné kropenie vzduchu rozprašovačom, voda nesmie stekať po vajíčkach ani vytvárať kvapky!

●      Od 9. do 11. dňa výstupnú teplotu liahne udržiavať na 39,3 % a vlhkosť na 70 %.

●      12. a 13. deň výstupná teplota liahní 39,5 °C a vlhkosť 70 %.

●      14. a 15. deň výstupná teplota stále 39,5 °C, vlhkosť zvýšiť na 75 %.

●      16. až 18. deň výstupná teplota 39,8 °C, vlhkosť 75 %.

●      19. deň výstupná teplota 39,8 °C a vlhkosť 80 %.

●      20. a 21. deň (kuriatka sa na 20. deň už kľujú a na 21. deň liahnu) výstupná teplota 40 °C, vlhkosť 80 %. Posledné dva dni (20. a 21.) sa kropí aj niekoľkokrát denne (pri liahňach bez ventilátora).

Vajíčka sa kontrolujú presvietením na 9., 16. a 19. deň. Dobre sa vyvíjajúci zárodok tvorí typický pavúčikovitý obrazec žiliek, neskôr s dobre viditeľným tlčúcim srdiečkom. Poškodené zárodky (vidno pri presvietení tzv. kruh smrti) treba z inkubátora odstrániť. Pri liahňach s ventilátorom sa pri dostatočnej vlhkosti odporúča liaheň neotvárať, keď vidíte že sa už kuriatka kľujú z vajíčka. Vždy sa riaďte návodom k svojej liahni a vopred si ju vyskúšajte ešte bez vajíčok (vrátane merania a nastavovania teploty a vlhkosti). V prípade pochybností, otázok a problémov kontaktujte skúseného chovateľa a/alebo priamo výrobcu či predajcu vašej liahne.

 

Komentáre

Vlado Kováč 26.9.2015, 21:04
Líhnutí kuřátek není žádná maličkost ani to není tak jednoduché jak výrobci líhní často v reklamách tvrdí . Slepice kvočka to zvládne mnohem lépe když jí vytvoříte podmínky . Malé zdravé kuřátka se dají koupit na farmě nebo od chovatele již za pár korun kus proto pokud zvažujete elektrickou líheň dobře si to rozmyslete . Nezkušený chovatel nezvládne úspěšné líhnutí kuřátek na první ani druhý krát a je pak zbytečně mnoho utrpení pro ty nevyvinuté kuřátka které nakonec musí být čím dřív utracena pokud se vůbec vylíhnou . Líhně v žádném případě nepatří do rukou nezkušeným chovatelům jinak je to masakr . Zkuste raději poctivé klasické líhnutí pod kvočkou postará se o všechno a můžete se s dětmi těšit na krásný obraz jako kuřátka skáčou po ní a užívají si její pozornost a lásku . Mějte se krásně :)
Michal Biacovsky 22.3.2016, 22:49
Zdravim chcem sa informovat mam v liahni vajicka a ak som si ich presvecoval tak na jednej polke bolo take zatmene a bolo len teosku vidnonzilky znamena to ze vajicko je zle..?
Tomáš Mareček 15.5.2016, 23:04
Ja som liaheň vyrobil podla návodu a stačí teplota 37,9°C a vlhkosť okolo 60-70%. Je potrebné dodržať denné vetranie na báze 10 min. vetranie, musí mať liaheň vetracie otvory malé ale aspon 1-2 priemer 1 cm. Liaheň zo žiarovkou je ideálne aj pre vyparovanie vody. Vodu treba strážiť. 21. deň sa liahnu. Prvýkrát som liahol. Viac na http://blog.grafovision.sk/projekt-arduino-liahen-kuriatka/

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz