Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a prečo jesť karambolu?

rss

Karambola je pre svoj atraktívny tvar a nápadnú farbu v regáloch našich obchodov doslova neprehliadnuteľná. Ak ste si kládli otázku ako a prečo karambolu jesť, máme pre vás pár tipov.

Ovocie menom karambola

Karambola je plod egrešovca oblého (Averrhoa Carrambola), rastúceho najmä v tropických a subtropických oblastiach ako stálezelený krík či strom vysoký niekoľko metrov. Aj keď sa karambola niekedy nazýva tiež čínska hviezda, jej domovinou je celá oblasť juhovýchodnej Ázie vrátane Malajzie. Karambola má charakteristický hranatý tvar, vďaka ktorému priečnym prekrojením získame päťcípu (niekedy šesťcípu) hviezdu. Dĺžka plodov dosahuje okolo 10 až 15 cm, hmotnosť cca do 100 gramov. Dovážajú sa k nám v nezrelom stave (žlté až žlto—zelené), dozrievajú pri izbovej teplote (zrelé sú tmavšie, prezreté sú takmer hnedé).

Ako :) to zjesť?

Po umytí odstráňte hnedé okraje hviezdicovitých “rebier”. Karambola sa konzumuje nakrájaná na plátky aj s jemnou šupkou. Semienka sú nejedlé, odstráňte ich. Dužina má jazmínovú vôňu a zaujímavú chuť, kdesi :) na pomedzí zeleného jablka a citrusu, skôr kyslastú. Je skvelá ako čerstvá, do ovocných šalátov, používa sa aj pri príprave teplých pokrmov. Podobne ako rebarbora, aj karambola obsahuje vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej. Nesmie sa preto jesť v nadmerných množstvách a mali by sa jej vyhnúť pacienti trpiaci nedostatočnou funkciou ľadvín a reumou. Karambola obsahuje celý rad vitamínov vrátane vitamínu C, minerálnych látok a minimum kalórií. Prospieva pevnosti kostí a imunite.

Pestovanie karamboly

Semienka karamboly (cena cca 2 € za 5 semienok) si kúpite v niektorých obchodoch a e-shopoch s osivami a semienkami. Prípadne skúste vysadiť semienka zo zrelej karamboly kúpenej v obchode. V každej karambole je okolo 8 semienok. Pozor, aby ste semienka nepoškodili nožom pri krájaní karamboly. Namočte ich na chvíľu do vody a zbavte ich zvyškov dužiny. Očistené a osušené semienka jemne zasaďte do bežného substrátu pre subtropické rastliny, prípadne do zmesi substrátu a piesku (v pomere 1:1). Hĺbka výsevu maximálne 1 cm, teplota prostredia cca 25 °C. Klíčenie trvá niekoľko týždňov. Každé semienko zasaďte do samostatného kvetináča s priemerom nad 15 cm, s prevŕtaným dnom a drenážnou vrstvou (napr. štrk) na dne.

Rastlinka vyžaduje dostatok svetla, pravidelnú zálievku odstátou alebo ideálne dažďovou vodou, nie však dlhodobé premokrenie. Neznáša teploty pod +20 °C (doslova pri nich zahynie), takže u nás sa dá celoročne pestovať len v nádobe v interiéri (ideálne nevynášať von na dvor ani pri peknom počasí). Nádobu každým rokom vymeňte za väčšiu s čerstvou zeminou (2 diely rašeliny, 1 diel kompostu, 1 diel piesku). Ideálnym stanoviskom je celoročne vykurovaný tropický skleník s dostatočnou vlhkosťou a teplotou vzduchu. Asi po 7 rokoch prináša karambola prvú úrodu. Z veľkého množstva kvietkov sa však vyvinie podstatne menej plodov. Prajeme vám mnoho úspechov :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz