Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako a čím hnojiť BIO záhradu?

rss

Bio záhrada už z princípu vylučuje možnosť použitia priemyselných hnojív. Ich náhradou sú organické hnojivá. Sú priateľské k prírode, podporujú prirodzené mikrobiálne kultúry v pôde, a napomáhajú tvorbe humusu.

Trus hydiny

Hydinový trus je vynikajúce hnojivo na hnojenie zeleniny, ale aj iných úžitkových či okrasných rastlín. Obsahuje dostatok dusíka, vápnika, draslíka či fosforu. Hnojiť ním môžete kedykoľvek, počas celého roka. Stačí ho rozhodiť do pôdy pomedzi zeleninové hriadky alebo iné plodiny, a zľahka ho motykou prekopať so zemou. Na 1 m2 môže ísť až cca 1,5 kg trusu, nesmie sa však priamo dotýkať rastlín. Podobne sa aplikuje aj hnojivá zálievka. Vyrobíte si ju zmiešaním 5 litrov vody s 1 kg trusu, a necháte poriadne odstáť (napríklad v krhle). Na spodku usadený trus nevylejte, po vypolievaní vody ju môžete znova doliať do krhly. Pozor – ani hnojivá zálievka sa nesmie aplikovať priamo na rastliny, len do pôdy okolo.

Maštaľný hnoj

Maštaľný hnoj zlepšuje kvalitu pôdy a dodáva živiny do pôdy aj niekoľko rokov po zapracovaní. Aplikuje sa na jeseň. Vyzretý maštaľný hnoj treba rozhodiť po pôde a ihneď zaryľovať (pomôže aj kultivačný malotraktor), asi do hĺbky 15 cm. Je vhodný pre zeleninovú záhradu, sady aj polia. Je užitočné zároveň aplikovať aj hnojivo s obsahom fosforu (prípadne drevný popol, rohovinu, apatit, ...). Na 1 m2 môže ísť okolo 4 kg maštaľného hnoja. Maštaľným hnojom sa môže hnojiť napríklad každé 4 roky.

Močovka

Močovku, produkovanú väčšími hospodárskymi zvieratami využijete predovšetkým pre hnojenie ovocných stromov. Vždy treba dbať na rovnomernú aplikáciu močovky do skyprenej pôdy. Podobne ako pri maštaľnom hnoji, je dobré ju kombinovať s fosforečnými hnojivami. V silne zriedenom stave je močovka použiteľná aj ako hnojivá zálievka pre zeleninu, nesmie sa však dostať na listy. Správne aplikovaná močovka výrazne stimuluje rast rastlín. Dodáva im predovšetkým draslík a dusík.

Kompost

Komposty môžete zapracovať do pôdy na jar alebo na jeseň. Zlepšujú úrodnosť aj humóznosť pôdy, preto by kompostovisko nemalo chýbať na žiadnom gazdovskom dvore. Na 1 m2 pôdy môžete dať cca 4 kg kompostu. Prípadne, ak ide o vyčerpanú pôdu alebo zakladáte nové hriadky, môže ísť do pôdy aj dvojnásobná dávka. Kompost je výborná náhrada maštaľného hnoja. Nezabudnite ho ihneď po rozhodení zapracovať do pôdy.

Záverom

Ornú plochu pohnojíte aj zapracovaním zelenej hmoty, ktorá tam ostala po zbere úrody (nadzemných častí rastlín aj koreňov). Užitočný je tiež drevený popol, dodá pôde draslík a vápnik – stačí rozhodiť po ploche a zaryľovať. Na 1 ár môžete aplikovať až 20 kg dreveného popola, najlepšie na jeseň v kombinácii s inými hnojivami. Pri hnojení sa vždy držte dvoch hlavných zásad – hnojiť pôdu musíte rovnomerne, a v žiadnom prípade nepredávkovať. Aj tu platí, že menej je viac.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz