Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

7 netradičných využití sódy bikarbóny

rss

Sóda bikarbóna sa v našich kuchyniach objavuje veľmi bežne. Ak ste ju však doteraz používali len na varenie či pečenie, vyskúšajte týchto niekoľko tipov. Určite si minimálne pár z nich osvojíte.

1. Prírodný čistič rúry

Sóda bikarbóna je najefektívnejším čističom rúry, aký v kuchyni nájdete. Jednoducho posypte sódou bikarbónou dno rúry, postriekajte to vodou tak, aby sa vytvorila jemná pasta a počkajte pár hodín. Potom iba zotrite handričkou. Ak vám nezíde všetka nečistota, proces opakujte. Možno to potrvá dlhšie, no zaručene zafunguje!

2. Domáci deodorant

Spolu s napríklad kokosovým olejom a bambuckým maslom si vytvoríte skvelý prírodný deodorant, ktorý funguje častokrát lepšie, ako tie „kúpenské“. Zmiešajte štyri lyžice sódy bikarbóny so štyrmi lyžicami škrobu (môže byť napríklad aj kukuričný), do toho vidličkou vmiešajte 6 lyžičiek kokosového oleja a pre peknú vôňu pridajte esenciálny olej, ktorý vám najviac vyhovuje. Celú hmotu dajte do formy od starého deodorantu (pre jednoduchšie použitie), vložte trochu schladiť do chladničky a môžete používať :)

3. Čistiaci prostriedok

Nie len rúra na pečenie sa dá vyčistiť sódou bikarbónou. Vaňu či podlahu vyčistíte tak, že ju zmiešate s obyčajnou soľou a boraxom. Zmes vyčistí to aj odolnejšie škvrny.

4. Detoxikačné kúry

Keď ju zmiešame s pár ďalšími ingredienciami, môžeme ju použiť aj na detoxikačné vane, ktoré pomáhajú vyplavovať toxíny z tela von. Taktiež zmierňuje spálenie slnkom. Stačí, keď si do horúcej vane vsypete pol hrnčeka sódy bikarbóny, no pre väčšiu účinnosť a pôžitok môžete pridať  aj himalájsku soľ či esenciálne oleje.

5. Domáca zubná pasta

Sóda bikarbóna prirodzene čistí zuby a chráni ich pred abrazivitou. Najjednoduchší spôsob, ako ju využívať na zuby, je nakvapkať do lyžičky sódy bikarbóny dve tri kvapky citrónu a vytvoriť si z nej kašičku, ktorou si budete zuby umývať dvakrát za týždeň. Zmiešať ju môžete aj s kokosovým olejom, ktorý tiež bieli a čistí zuby. Na sódu však pozor! Zuby by ste si ňou mali umývať skutočne len dvakrát za týždeň, hrozí totiž, že pri nadmernom používaní by ste si mohli poškodiť sklovinu.

6. Pleťový peeling

Pasta zo sódy pôsobí ako jemný pleťový peeling. Do polievkovej lyžice kvapnite trošku vody a peeling si jemne votrite do tváre a masírujte zhruba pol minúty. Potom opláchnite teplou vodou.

7. Prírodné antacidum

Antacidy sú látky, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku.  Pálenie záhy či zažívacie ťažkosti by malo vyriešiť vypitie pohára vody, v ktorom je vmiešanej pol čajovej lyžičky sódy bikarbódy.

Aké sú vaše rady na používanie sódy bikarbóny? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz