Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

6 vecí, ktoré vám zabránia dožiť sa stovky

rss

Ako sa dožiť stovky? Na to má každý z ľudí, ktorí sa tohto požehnaného veku v zdraví dožili, inú odpoveď. V každom prípade si však dajte pozor na nasledovných šesť vecí, ktoré vám snahu o dlhý (a zdravý) život ľahko zmaria.

1/ Nadmerný obvod pása

Vnútorný tuk, obaľujúci srdce, pečeň a ďalšie životne dôležité orgány, sa navonok prejavuje nadmerne veľkým obvodom pásu. Čím je človek v páse objemnejší, tým viac sa dá predpokladať, že sa to negatívne prejaví na jeho zdraví, kondícii a dĺžke života. Tučné, veľké brucho je nebezpečnejším signálom ako tuk uložený na stehnách, či na iných partiách tela. Tuk na bruchu je vážnym varovaním. Za rizikovú hranicu sa u mužov považuje obvod pása 94 cm, u žien 80 cm. Čo s tým? Zabudnite na jednorázové diéty, chce to kompletnú zmenu životného štýlu.

Prečítajte si súvisiace články:

2/ Hladovanie a diéty

Snažte sa stravovať tak, aby ste v priebehu dňa nepociťovali hlad. Náhodné aj úmyselné hladovky, vrátane šialených hladovkových diét, vedú k rozkolísaniu metabolizmu, krvných hodnôt a duševnému stresu. Ísť spať hladný, bez večere, v nádeji, že cez noc stratíte pár gramov, je nezmysel. Ešte nebezpečnejšie je z podobných dôvodov cielene neraňajkovať a vyštartovať hladný do nového dňa. Opakovaný pocit hladu presvedčí váš organizmus, že je potrebné spomaliť metabolizmus a prioritne vytvárať zásoby energie vo forme uloženého tuku. Najmä ak je obdobie hladovania vyvažované nenásytnými útokmi na obsah chladničky. Čo s tým? Zorganizujte si stravovanie tak, aby ste sa najedli cca každé 3 hodiny (bez prejedania). Najvýdatnejším jedlom dňa by mali byť raňajky, ktorých úlohou je naštartovať metabolizmus a dodať telu potrebnú energiu hneď zrána. Pri stravovaní uprednostnite skutočné, poctivé potraviny pred polotovarmi a fast foodom.

Kde kúpite poctivé potraviny:

3/ Zle vyvážená strava

Nezabúdajte na najcennejšie, často však hrubo zanedbávané zložky plnohodnotnej výživy. Na každodennom jedálničku by vám nemala chýbať zelenina vo všetkých podobách (varená aj surová). Zelenina je významným zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov, vlákniny. Zasýti vás bez priberania. Ak máte k zelenine vypestovanú nechuť ešte z detstva, prekonajte ju malými porciami kvalitnej zeleniny, vyskúšajte ju surovú aj varenú. Ak vám to nerobí problémy, skonzumujte aj pol kila zeleniny denne. V ideálnom prípade si vypestujte vlastnú zeleninu alebo nakupujte od BIO dodávateľa, aby ste mali istotu že neobsahuje pesticídy typické pre veľkopestovateľov. K tomu denne pár kúskov ovocia, trocha ovsených vločiek, kyslomliečnych výrobkov, vlašských orechov, olivový olej. Nezabudnite na chudé mäso, ideálne z domáceho chovu. Vyvážená strava obsahuje dostatok sacharidov, bielkovín a kvalitných tukov.

Prečítajte si súvisiace články:

4/ Nedostatok pohybu

Sme stvorení k pohybu, nie k pasívnemu vysedávaniu pred počítačmi a televízormi. Sedavý spôsob života vedie k obezite, infarktom, mozgovým porážkam a celému spektru civilizačných ochorení. Výrazne skracuje život a vedie k rapídnemu zhoršeniu zdravotného stavu v druhej polovici života. Pre správnu funkčnosť srdcovocievneho systému, trávenia a metabolizmu, dýchania a ďalších činností či orgánov nevyhnutne potrebujeme svalovú námahu. Vyhlásenia typu “nemám čas” alebo “nemám kedy” športovať sú u zdravého človeka skutočne len výhovorkami. Najjednoduchšou formou fyzickej námahy sú napríklad obyčajné drepy v záhrade, alebo aspoň pri otvorenom okne. Vhodnými aktivitami sú dlhé prechádzky, plávanie, joga a pod. Pozor: ak máte problémy so srdcom, alebo iné zdravotné problémy, prediskutujte vhodné pohybové aktivity so svojim lekárom.

5/ Nedodržiavanie pitného režimu

Každé ráno vaše telo očakáva, že mu doplníte zásoby vody, ktorú počas dlhej noci stratilo. Nesklamte ho a vypite hneď ako vstanete z postele aspoň jednu či dve šálky vlažnej vody. Ak vám ráno voda nechutí, môžete si ju dochutiť citrónom alebo nahradiť kvalitným bylinkovým čajom. Ak si po raňajkách doprajete ešte kávičku, nezabudnite ju vyvážiť ďalšou šálkou vody. Počas dňa dodržíte správny pitný režim jednoducho, dajte si šálku vody každú hodinu. Ak pracujete v extrémnych teplotných podmienkach alebo fyzicky ťažko pracujete, pite vodu aj častejšie, podľa potreby. Nikdy však nečakajte až na moment, kedy pocítite smäd. Dostatok tekutín povzbudí váš krvný obeh, zlepší fyzickú a duševnú výkonnosť, pomôže telu pri vylučovaní škodlivých látok, predĺži vám život.

Prečítajte si súvisiace články:

6/ Nedostatok spánku a nízka kvalita spánku

Určite to poznáte: návrat z poobednej smeny o 23.00, neskorá večera, sledovanie filmov do 01.00, o pár hodín neskôr už vstávanie… Možno to poznáte v inej verzii, možno spíte málo hodín kvôli nočnému internetovaniu, nadčasom v práci, alebo jednoducho z nejakých dôvodov nemôžete zaspať (kofeín, starosti, rozčúlenie...). Možno dokonca pracujete na nočné zmeny, čím si ubližujete ešte viac. To všetko dohromady prispieva k oslabovaniu imunity a zvyšuje pravdepodobnosť, že sa váš organizmus neubráni niektorým nebezpečným ochoreniam. Spravte všetko pre to, aby ste spávali pravidelne, aspoň 7 či ideálne 8 hodín každú noc. V spálni na noc nenechajte pod prúdom žiadnu elektroniku, pred spaním si pocvičte alebo relaxujte, odpútajte sa od starostí. Spánok pravidelne kratší ako 6 hodín už vplýva na krvné hodnoty, zvyšuje riziko obezity, cukrovky či mozgovej porážky.

PS: žiadne drogy, žiadny alkohol a žiadne cigarety sú pre zdravý životný štýl takou samozrejmosťou, že ich v článku ani nespomíname...

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz